Bu hamurda büyük marketlerde kabartma tozu gibi paketlerde satılan ve üzerinde “instand toz maya” yazan mayadan kullanmanızı öneririm. Bu maya son derece pratik ve sonuç her zaman mükemmel. Ama geleneksel toz maya da kullanabilirsiniz.
Ilık sütü, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları, tuz ve mayayı derin ve geniş bir kaba koyun. Çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. Unu da azar azar ilave edip yoğurmaya başlayın. Ele yapışan ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Elinizdeki hamuru sıyırıp hamuru oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin ki kabarsın.
Sıvıyağı küçük bir teflon tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Kızartma işlemi için fritöz de kullanabilirsiniz. Arıca bir kaseye de 1 çay bardağı sıvıyağ koyun.
Tatlı kaşığını önce bardaktaki sıvıyağa batırın. Hamurdan kaşık yardımıyla yeşil erik büyüklüğünde parçalar alıp kızgın yağa bırakın. Ben bu iş için dondurma kaşığı kullanıyorum. Hem hamurun daha şekilli olmasını sağlıyor, hem de işlemi pratik hale getiriyor. Ancak unutmamanız gereken şey, kaşığı her hamur alışta sıvıyağa batırmak. Yağınız çok kızdığında ocağın altını kısabilir ve kızartma işlemini kısık ateşte yapabilirsiniz.
Altın sarısı oluncaya kadar kızarttığınız kayganaları kağıt havlu üzerine alıp yağını çektirin.
İster reçel ya da balla, ister peynirle birlikte servise sunun. Afiyet olsun...