Taze vişne kullanacaksanız, saplarını koparıp yıkadıktan sonra süzün. Vişnelerin pişerken dağılıp parçalanmaması için önce şerbetini hazırlayıp sonra vişneleri pişirmeniz gerekir.
Su ve şekeri orta boy bir tencereye koyup içine iki adet de karanfil atın. Orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak şeker eriyip kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin.
Şerbet kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra vişneleri kaynayan şerbetin içine aktarın (Dondurulmuş vişne kullanacaksanız buzunun çözülmesini beklemeden sıcak şerbetin içine atabilirsiniz). Toz vanilyayı da tencereye ilave edip karıştırın. Küçük bir tülbentin içine koyduğunuz ve ağzını bağladığınız karanfil ve tarçını da şerbetin içine aktarın.
Vişneleri yaklaşık 15 dakika pişirdikten sonra kompostoyu ocaktan alın. İçindeki tülbenti alın. Vişne çabuk pişen bir meyvedir, çok kaynatmamanız gerekir. Tenceredeki kompostonun soğumasını bekleyip kâselere paylaştırın.
Buzdolabında bir süre bekletip soğuk halde servise sunun. Vişne kompostosunu ağzı kapalı halde buzdolabında 10-15 gün bekletebilirsiniz. Suyunu, içine limon dilimleri koyarak soğuk içecek olarak da ikram edebilirsiniz.
Komposto geleneksel Türk mutfağında pilavların ayrılmaz eşlikçisidir. Kompostonun şekerini ağız tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Türk mutfağında çok sık yapılan ve çok da sevilen komposto tariflerinden favoriniz vişne kompostosu tarifi olabilir bizce! Özellikle yaz aylarında ekşi tadıyla iç ferahlatan ve yemeklerin yanına çok yakışan komposto, gözde içeceğiniz olabilir. Soğuk içecek tarifleri arasında çok tercih edilen komposto tarifleri için hemen kolları sıvayın.