Yıkadığınız misket elmalarını incecik soyun. İsterseniz dilimlere ayırın, isterseniz benim yaptığım gibi bütün halde bırakın. Ancak her iki durumda da çekirdeklerini dikkatlice çıkarın.
Bekleyen elma kararacağı için elmaları hemen bir tencereye koyup, üzerine suyu ekleyin. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtup elmaları, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. (elmaların pişip pişmediğini kontrol edebilmek için arada sırada kürdan batırabilirsiniz) Elmalar yumuşayınca tencereyi ocaktan alıp elma parçalarını bir süzgeç yardımıyla alın ve bir tabağa aktarın.
Tenceredeki elma suyunun üzerine 2,5 su bardağı toz şeker katıp tekrar ocağın üzerine alın. Karanfil tanelerini ekleyip arada sırada karıştırarak şekerli suyu kaynatın. Su kaynadıktan 2-3 dakika sonra tencereyi ocaktan alın.
Şekerli suyu kaselere paylaştırıp soğumasını bekleyin. Kaselerdeki su soğuduğunda üzerlerine tabakta bekleyen elma parçalarını koyup, servis yapın.
NOT : Misket elması hoşafının o muhteşem kokusunun kilometrelerce öteden insanı çağırdığını yazan seyyahlar vardır. Misket elmasının kurusuna “gak” denir ve uzun süre de saklanır. Gerek kurusu gerekse taze hali hoşaf ve komposto yapmak için idealdir ve Anadolu’da, yapılan bu hoşafların hastalara şifa dağıttığına ve yaşlılara güç verdiğine inanılır. Tabii ki bu kadarla sınırlı derğil misket elmasının muciTabii ki bu kadarla sınırlı değil misket elmasının mucizeleri. Yeni doğum yapmış olan loğusa kadının sütünü arttırır, harareti alır ve dişlere iyi gelir. Afiyet olsun.